Artikel gepubliceerd in De Volkskrant van zaterdag 3 maart 2012.
Lees het artikel ook op de website van De Volkskrant, slechts reacties aldaar worden gelezen.
Studenten die een jaar lang een bestuursfunctie bekleden, hoeven geen collegegeld meer te betalen. Althans, als het aan de VVD en D66 ligt. Geweldig idee. Iedereen wil namelijk een student met een bestuursfunctie zijn. Je moet het soort mens zijn dat met een potlood een bestuursfunctie op zijn of haar CV schrijft om te zien hoe dat er uitziet en er vervolgens alles aan doet om die functie te krijgen omdat het toch wel erg leuk staat. Heeft deze student de bestuursfunctie, dan geniet hij aanzien onder zijn gelijken. Of, concreet, de besturende student is degene die inschenkt.
Actieve studenten moeten de ruimte krijgen om zich te ontplooien, dat is de reden voor dit idee. En zich ontplooien, is wat ze doen. Waar hun leven vóór hun bestuursfunctie met name bestond uit zuipen en een beetje studeren, bestaat het tijdens hun bestuursfunctie uit zuipen, het organiseren van borrels waar ze samen kunnen zuipen en het versturen van uitnodigingen voor die borrels waarin het woord ‘leuk’ in alle zinnen terugkomt.
Volgens Boris van der Ham van D66 moet de bestuursfunctie ‘in alle gevallen [een] actieve studentenbijdrage [zijn], van groot belang voor de ontwikkeling van de student, voor het studieklimaat en voor Nederland’. Zo komen niet alleen bestuurders van studentenverenigingen, maar ook deelnemers aan wetenschappelijke projecten in aanmerking voor de regeling. Een eerlijk punt, want dit soort bestuursfuncties draagt duidelijk bij aan de ontplooiing van student en land.
Die ontplooiing van deze buitengewoon wereldwijze studenten die door hun bestuursfunctie blijk geven van een gezond relativeringsvermogen (hik), is volgens Anne Wil Lucas van de VVD ‘goed voor de studenten, de universiteit en het BV Nederland’. En daar heeft ze gelijk in.
De studenten, allereerst, hebben namelijk een ‘leuk’ jaar. De universiteit, ten tweede, heeft volgens Lucas baat bij actieve studenten, actief op allerlei gebieden behalve het academische. Dat is voordelig voor de universiteit, omdat de besturende studenten nu in al hun volwassenheid feesten aan het organiseren zijn en dus geen tijd hebben om de netwerkcontacten van de academici te dwarsbomen.
Voor het bedrijf Nederland is de bestuurlijke ontplooiing nog het meest handig. Een bedrijf weet meteen wat voor vlees het in de kuip heeft. Als ik namelijk de baas zou zijn van een bedrijf, zouden de mensen met een bestuursfunctie nog wel de laatste zijn die ik zou aannemen. Dus jij hebt een jaar lang niet gestudeerd, maar in een continue staat van vergeten-zijn van de vorige, maar uitkijken naar de volgende borrel geleefd? Doe mij die student maar die dat jaar wél gestudeerd heeft. Sinds wanneer noemen we zo’n student niet meer actief en studenten die niet studeren wel actief?
In dit kader is het inderdaad een goed idee om de bestuurders onder ons geen collegegeld te laten betalen. Ze worden namelijk al genoeg gestraft als ze bij het solliciteren te horen krijgen dat de werkgever de ijverige student verkiest boven de huichelachtige, egoïstische en berekenende CV-builder die weinig besef heeft van wat er in de wereld gebeurt, maar wél heel goed weet waar het beste bier het goedkoopst is.
Volgens het ingediende voorstel mogen universiteiten zelf bepalen of zij een regeling voor collegegeldvrij studeren willen invoeren. Doe het voor die arme bestuurders! Het is misschien wel de laatste fatsoenlijke functie die ze op hun CV kunnen schrijven.
Wat een onzinstuk! Ik neem zelf mensen aan en ik kijk er dus echt wel naar of die wat buiten zijn studie heeft gedaan. Mensen die in 4 jaar zijn afgestudeerd, nog thuiswonend zijn en er niks buiten om hebben gedaan, kijk ik niet eens naar.
BeantwoordenVerwijderenDie zijn vaak totaal niet zelfstandig.
Een actief studentenleven houdt in dat je leert communiceren en samenwerken, wat je anders pas op je werk moet leren.
Een sponsorfunctie is bijzonder handig als je veel acquisitie moet voeren.
Een voorzittersrol is handig om mensen op de juiste manier aan te kunnen sturen en te motiveren hetzelfde doel te behalen als jij wil hebben.
En zo kan ik nog heel lang doorgaan hoe leerzaam het wel niet is en dat bijna alle bedrijven daar echt wel naar kijken.
Goedkoop bier drinken kan overal. Actief student zijn betekent echter je belangeloos uren per maand inzetten om iets leuks voor elkaar te krijgen.
En ja ik heb me ook tijdens mijn studentenleven actief met diverse zaken bezig gehouden. Ik ben raadslid geweest in die periode, ben nu erelid bij studentenvereniging ZHTC en mede door die ervaringen die ik daar op heb gedaan ben ik binnen Ingenieursbureau Westenberg nu productgroepmanager.
Emile Hoogterp
Erelid ZHTC
Ex-raadslid
Productgroepmanager Infra Ingenieursbureau Westenberg
Beste Leon,
BeantwoordenVerwijderenIk ben niet de eerste die je er op wijst en ik zal ook zeker niet de laatste zijn, maar wat verkondig jij een onzin!
Ik ga niet eens proberen om je ridicule argumentatie te weerleggen, aangezien uit het stuk duidelijk blijkt dat je werkelijk waar geen idee hebt waar je over schrijft. Ik snap ook niet precies waar het vandaan komt, het is helder dat je het niet snapt, maar wil je het niet snappen of heb je een soort afkeer van actieve studenten? Ik krijg bijna het idee dat ik hier te maken heb met een zure student die het (actieve) studentenleven aan zijn neus voorbij ziet gaan en uit pure frustratie dan maar tegen studenten die wel actief zijn aan gaat schoppen.
Het feit dat jij in bestuurs- of commissiewerk niet meer ziet dan een slecht excuus om veel te zuipen, zegt meer over jouw redenatie en een groot gebrek aan inzicht dan dat het daadwerkelijk iets zegt over actieve studenten.
Als laatste wil ik je dit nog meegeven, mocht je echt een carrière in de journalistiek ambiëren, dan zou ik je aanraden om voor je volgende stuk wat meer kennis en informatie op te doen, alvorens een mening te vormen.