maandag 16 juli 2012

Recensie: Marina and the Diamonds - Electra Heart

Wie de Welsh-Griekse Marina Diamandis (bekend als Marina and the Diamonds) interviewt, krijgt van de platenmaatschappij het verzoek niet te veel naar Marina's royale voorgevel te staren. Bij het beluisteren van haar tweede album 'Electra Heart' moet je het doen met een foto van Marina's gezicht als sleeve, des te meer aandacht dus voor de muziek. Hoe klinkt het nieuwe album?

De 26-jarige Marina bracht haar debuutalbum uit in 2010 en begaf zich daarmee op melancholische, licht excentrieke paadjes vlak naast de snelweg van de mainstream popmuziek. 'Electra Heart' bevindt zich in dat opzicht op de meer radiovriendelijke en prima begaanbare afslag van de 'mainstreamsnelweg'. Twee jaar geleden gingen Marina en haar vriend uit elkaar, maar deze plaat is volgens Marina een 'anti-break-up'-album. Ze zingt met humor over liefde. Waarom? Marina: "Je moet lachen, anders huil je!"

De gehele recensie is gepubliceerd op Studenten.net.

zondag 15 juli 2012

Moeilijkewoordjes.nl: Fiducie

In advocatentelevisieserie The Good Wife krijgt hoofdpersoon en advocate Alicia Florrick te horen dat haar cliënt een riante schadevergoeding krijgt aangeboden van de tegenpartij. Florrick is stomverbaasd. “Ik had er helemaal geen fiducie in”, schrijven de vertalers in de ondertiteling. Ze had er geen wát in?

Betekenis en synoniemen

De positieve uitspraak van de rechter verraste Florrick zo omdat ze helemaal geen vertrouwen had in de zaak, dat is namelijk wat ‘geen fiducie hebben in iets’ betekent volgens Woorden.org. Zowel het puzzelwoordenboek van Mijnwoordenboek.nl als Synoniemen.net vermelden ‘vertrouwen’ en ‘geloof’ als synoniem van ‘fiducie’. Het Woordenboek der Nederlandsche taal, het Middelnederlandsch woordenboek, het Vroegmiddelnederlands woordenboek en het Oudnederlands woordenboek maken onderdeel uit van de Geïntegreerde Taalbank (hierna GTB) en noemen de volgende, uitgebreide betekenis:
"Het gevoel dat men zich op een persoon of zaak verlaten kan; vertrouwen op de toekomst van een persoon, op den afloop van eene zaak enzovoort. Vooral in de spreektaal."
Het gehele blog is gepubliceerd op Moeilijkewoordjes.nl.

vrijdag 13 juli 2012

Recensie: Cheryl - A Million Lights

De Britten noemen Cheryl Cole hun 'nation's sweetheart'. Het volk heeft het oud-X-Factor-jurylid omarmd nadat ze slachtoffer werd van achtereenvolgens haar overspelige man (voetballer Ashley Cole) en de tabloidpers. Cheryls derde album 'A Million Lights' moet haar redelijke debuut en matige tweede plaat makkelijk kunnen overtreffen, maar lukt Cheryl dat?

Als Cheryl Cole de Nederlandse media haalt, is dat vaak als stijlicoon. Cole draait echter al tien jaar mee als zangeres. Eind 2002 deed ze mee aan 'Popstars: The Rivals' en het resultaat was girlband Girls Aloud, in 2007 en 2011 vermeld in het Guinness Book of Records als de meest succesvolle groep uit een realityshow. In 2009 laste de groep een pauze in en sindsdien heeft vooral Cheryl furore gemaakt als soloartiest. In 2009 én 2010 riep FHM haar uit tot de meest sexy vrouw ter wereld en in 2011 werd Cheryl na een poll van Virgin Media verkozen tot het beste televisiejurylid. Nu is de muziek Cheryls 'eerste prioriteit', maar 'A Million Lights' hoort veeleer thuis in rijtjes met 'de slechtste' dan in lijstjes met 'de beste'.


Het gehele blog is gepubliceerd op Studenten.net.